Полезни съвети

  • Здравни съвети

С повишено внимание, когато сме в планината
При надморска височина над 2000 м около 20-30% от туристите, които живеят в по-ниски райони се чувстват зле. Първият симптом, който забелязват повечето хора е недостиг на въздух, особено ако се натоварват физически. Още повече, увеличава се ритъмът на сърцето и е възможно да почуствате гадене, нетипична отпадналост, главоболие или неспокоен сън. Хората, при които се появят един или повече симптоми, вероятно са получили болест, причинена от високото надморско равнище. Ако симптомите не изчезнат бързо, добре е да потърсите медицинска помощ.
Първите два, три дни след пристигането във високопланинския курорт не се претоварвайте. Приемайте два, три пъти повече вода или течности от обикновено. Ограничете консумацията на алкохол и приемането на кофеин. Най-важното е да се ръководите от сигналите на тялото си. Не го натоварвайте до предела му!

  • Екипировка


- Крем против изгаряне/ Балсам за устни
- Слънчеви очила/ Очила за ски
- Вълнена шапка
- Екипировката да е добре подплатена със специален изолационен материал
- Екипировката да е вятъро- и водо-устойчива
- Топли обувки и вълнени или допълнително-подплатени чорапи
- Вода и високо-калорична храна

  • Грижа за планината

Лесно се руши, трудно се възстановява. Тази, на пръв поглед банална истина ръководи НПСС в стремежа да не се допускат екологични проблеми в района на територията на проекта. Един път възникнали, ерозийните процеси могат да бъдат с необратимо действие. По тази причина, при всяка една интервенция ние правим необходимото да се предотвратят ерозионните процеси.

Там, където сме наследили ерозионни проблеми, положихме изключителни усилия да рекултивираме нарушените участъци. На първо място, на пистите се изграждат дренажни канавки за отвеждане на дъждовните води.  Потърсихме водещи в тази област специалисти в Европа и САЩ, направихме това, което правят най-добрите в света.

Първи в България внедрихме така наречената технология на хидросеене. За целта се внесе специална техника от Франция. Едновременно прост и гениален метод, който позволява с успех да се затревяват нарушени участъци от 1000 до 2500 м.н.в. дори и вертикални откоси. При третирането на всеки участък се използват тревни видове, които естествено се срещат в района. Методът се основава на едновременно впръскване върху почвата на органични торове, хумус, естествени прилепители, целулозни влакна и, разбира се, семена. Впръсканите семена се залепват за почвата, с целулозните влакна покриваме, като с пелена нежните семенца, което им усигурява необходимия микроклимат, за да покълнат, и с торовете на практика подобряваме хумусния слой. Така рекултивирахме участъци, за които от десетилетия не беше намерено решение, поради голямата надморска височина и каменливите, бедни почви.

  • Безопасност
Правила за безопасно поведение на скиорите и сноубордистите
(съгласно НАРЕДБА за категоризиране на ски пистите - приета с ПМС № 30 от 28.02.2005 г.)
1. Лицата, ползващи ски или сноуборд, следва да не застрашават или да затрудняват с поведението си други такива лица, както и да поддържат екипировката си в изправност.
2. Лицата, ползващи ски или сноуборд, съобразяват скоростта и начина си на придвижване с възможностите си, с особеностите на терена, снежната покривка, климатичните условия и натовареността на движението. В зони, характеризиращи се с натовареност и намалена видимост, лицата по т. 1 се движат с намалена скорост.
3. Лицата, ползващите ски или сноуборд, които се движат отпред, са с предимство пред тези, които са зад тях. Движещите се отзад лица следва да не застрашават по никакъв начин тези пред тях, като се движат на подходящо разстояние.
4. При изпреварване изпреварващият осигурява достатъчно място на изпреварвания за всяко съзнателно или несъзнателно движение на последния.
5. Спирането в тесни участъци на пистата или в писти с намалена видимост е разрешено само в краен случай, като спрелият при първа възможност незабавно се изтегля.
6. Качването и слизането без ски или сноуборд се извършва встрани от ски пистата.
7. Лицата, ползващите ски или сноуборд, се съобразяват с всички знаци и маркировки.
8. При злополука лицата, ползващите ски или сноуборд, обезопасяват пострадалия и незабавно уведомяват спасителната служба, както и предоставят своето име и адрес.
 

Организатор

Студент на годината

Летен университет

Младежка медия

НПСС